Ik krijg regelmatig de vraag wat Inbound Marketing nu inhoudt. Ik zeg dan altijd dat er veel is veranderd in marketing, sales, service en communicatie. Vroeger bouwde je een merk op met hoge budgetten en veel geschreeuw. Nu wordt een merk uitgedrukt in de ervaringen die men beleeft. Ervaringen die ook nog eens steeds vaker worden gedeeld.
Van de week las ik in een Libelle die mijn vrouw had laten rondslingeren een interessant artikel over waarom geven gelukkig maakt. Wat blijkt? We geven, omdat we gelukkig worden van geven! Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van British Columbia in Canada uit 2014.
Volgens de experimenten, worden we zelfs gelukkig van iets weggeven, dan van iets krijgen. Inbound Marketing is gebaseerd op de filosofie dat je om een klant binnen te halen, eerst iets moet geven. En dan met name iets te geven wat als waardevol wordt ontvangen door de klant. Eigenlijk zijn klanten net mensen.

Weet jij nog van wie je altijd de leukste cadeautjes krijgt op een verjaardag? We hebben allemaal wel een broer, zus, oom, tante of goede vriend die er altijd in slaagt om het perfecte cadeau mee te nemen op een verjaardag. Een cadeau waar over nagedacht is, wat de ontvanger echt wilde hebben, soms zelfs zonder dat de jarige het zelf wist.
Om het perfecte cadeau aan je klant te kunnen geven ,moet je natuurlijk wel weten wie je klant is. Waar wordt hij blij van, en wat is de behoefte die hij op dit moment heeft?
Bij geven denken veel mensen aan relatiegeschenken, maar iets geven hoeft niet altijd materieel te zijn. Vaak kan je je klanten heel goed helpen door kennis te delen, maar ook een vriendelijke blik, een knipoog of een hand op de schouder of een zetje in de goede richting, kan als een enorme hulp ervaren worden.
Sommige wetenschappers vermoeden dat het goede gevoel dat geven oplevert, terug is te voeren naar de oertijd. Hoe genereuzer mannen waren, des te succesvoller bleken zij in de omgang met vrouwen en het verwekken van nageslacht. Geven is dus een heel goede overlevingstactiek. We geven omdat we er iets voor terug verwachten. Dit kan macht, aanzien of financieel gewin zijn.
Mensen die wel hulp aanvaarden, maar dit zelden of nooit terug doen, worden zelden vaker dan 1 of 2 keer geholpen. Daarna zal de gever zich even achter de oren krabbelen voor hij weer zijn diensten aan deze persoon zal aanbieden, zonder er een directe tegenprestatie voor te vragen.
Geven is dan ook een prima methode om je klanten zichzelf uit te laten selecteren. Wie wil er nu een klant die misbruik maakt van je diensten?
Hoe bepaal je nu wat je kan geven, en aan wie?
- Geef niet zomaar iets weg. Denk na bij wat je aan wie geeft. Ken je klant.
- Vraag je af, zit de ontvanger hier op te wachten?
- Geef geen grote cadeaus aan vreemden, dit kan voelen als omkoping omdat de ander het gevoel heeft dat hij er wat voor terug moet doen.Sociale media zijn bij uitstek geschikt om uit te delen. Een goed bedoelde tip, advies hoeft niet veel te kosten, maar je een klant voor het leven opleveren. Als geven werkt voor mensen onderling, dan werkt het wellicht ook voor je business?
Op deze drie punten kom ik in volgende blogs uitgebreider terug.