Content Strategie
Wat is het, en waarom zou je het moeten hebben?Content strategie
Wanneer je besluit om serieus werk te maken van het bekender maken van je bedrijf, is contentmarketing een goede stap.
Misschien is het je doel om het aantal leads te vergroten, misschien wil je de merkbekendheid vergroten of wil je je bedrijf helpen een voorsprong op uw concurrenten te krijgen door je expertise te laten zien. Wat de reden ook is, de kans op succes is het grootste als je dit planmatig aanpakt.
In dit bericht zullen we het hebben over contentstrategie: wat het is, waarom je er een zou moeten hebben en hoe je deze strategie kan ontwikkelen.

Contentmarketing
Contentmarketing is een marketinggebied waar bedrijven content creëren – bijvoorbeeld geschreven content, video en podcasts – om te informeren en te onderwijzen, waarmee ze laten zien dat ze een expert zijn in hun vakgebied. Deze inhoud verschilt duidelijk van verkoopinhoud en zal het bedrijf waarschijnlijk helpen om op een meer indirecte manier nieuwe prospects en klanten aan te trekken, in plaats van te schreeuwen ‘koop ons product!’.
Contentmarketingstrategie
De contentmarketingstrategie gaat dus over hoe je de content gaat maken en waarom je die informatie gaat delen. Een goede strategie gaat over:
- Wat is de boodschap van je content
- De soorten content die je voor elk onderwerp gaat maken
- Hoe u de content die je maakt, gaat delen
- Wanneer je die content voor het meeste succes gaat posten
- Hoe je het resultaat gaat meten van wat je doet
Waar moet je op letten bij het creëren van een contentstrategie
Hoewel uw contentstrategie een fantastische aanwinst voor uw bedrijf zal zijn, zijn er enkele uitdagingen waarmee u rekening moet houden.
Welke content moet je maken?
Om te weten wat je voor content moet plaatsen als bedrijf, is het van belang om uit te vinden wie je klanten zijn, en waarom die klanten gebruik maken van je diensten. Als je weet wie je klanten zijn,en waarom ze voor je kiezen, wordt het vaak snel helder wat je voor content je moet plaatsen op je digitale communicatie kanalen.
Veel sites staan vol met informatie over wat het bedrijf u wilt vertellen. Op de betere sites vindt de klant informatie die hem verder helpt bij het maken van de juiste keuze.
Als het niet meteen duidelijk is, kan het werken met een SEO-expert helpen bij het identificeren van sleutelwoorden en sleutelzinnen die je moet opnemen, evenals een beoordeling van je concurrenten die je verder zullen helpen.
Wanneer moet je posten?
Het plannen van je content mag niet willekeurig gebeuren, vooral niet wanneer u op sociale media deelt. In tegenstelling tot wat veel berichten beweren, is er niet echt een ‘beste’ tijd om je inhoud te posten – anders zou iedereen dan gewoon posten.
Je publieksonderzoek zou je een heel goed idee moeten geven van het juiste soort tijd om content te posten en te delen op je sociale media, zodat je het grootste publiek kunt bereiken.
Waar kan je je content delen?
Met een beetje geluk heb je experts in je team die precies weten waar de inhoud die je maakt, moet worden gedeeld. Maar niet elk bedrijf heeft zoveel geluk!
Weten waar je het soort inhoud dat je hebt, moet delen, kan een beetje een uitdaging zijn, en er is niet altijd een goed of fout antwoord. Soms is het een kwestie van iets proberen en kijken wat werkt, en dan iets anders proberen als dat niet lukt.
Doelen stellen
Wanneer je een strategie opstelt, moet je weten hoe je het resultaat van je werk gaat meten. Weten hoe je het succes van uw contentstrategie kunt meten, kan een uitdaging zijn, maar als je hebt vastgesteld wat je wilt bereiken, is het gemakkelijker om de KPI’s te identificeren waarmee je aan de slag gaat.

Stappen om je contentstrategie te creëren
Bepaal uw doelen
Door vast te stellen wat je met je content wilt bereiken, kan je een echt nuttige contentstrategie creëren en hiermee doelgericht te schrijven of op te nemen.
Of je nu de verkoop wilt verhogen, meer bezoekers naar je website wilt trekken of iets anders, maak je doelen SMART – Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Realistisch en Tijdgebonden.
Weet voor wie je het doet
Als je weet voor wie je je content maakt, kan je de inhoud veel gemakkelijker plannen, schrijven of opnemen.
Als je al een bepaalde doelgroep hebt vastgesteld, of als je alleen de demografische informatie kent voor het type persoon dat je wilt targeten, is het de moeite waard om even de tijd te nemen om te bepalen wat je doelgroep wil, waarom ze je nodig hebben, en welke interesses die doelgroep heeft.
Niet vergeten
Vergeet echter niet je betalende klanten wanneer je je content maakt. Natuurlijk wil je nieuwe klanten aanmoedigen om in contact te komen, maar door bestaande klanten betrokken te houden, kan je gebruik maken van het netwerk van je klanten. Met die gedachte in gedachten, moet je ervoor zorgen dat je berichten schrijft die je klanten op de lange termijn ten goede komen, en als je dit regelmatig doet, zal dit regelmatig helpen om ervoor te zorgen dat ze weten dat ze geen bijzaak zijn – wat hen zal aanmoedigen om het netwerk voor je open te stellen.
KIES, en wordt gekozen
Jouw niche is het deel van je bedrijf dat onderscheidt van je concurrenten – het is wat u uniek maakt.
Je moet je niche kennen en weten waarom mensen bij u zouden moeten kopen in plaats van bij uw collega’s voordat je begint met het maken van content , zodat je weet wat je je klanten gaat vertellen.
Wat voor soort content ga je maken?
Je kan veel verschillende soorten content bedenken die waardevol kan zijn. Als je eenmaal weet welke onderwerpen je in je content gaat behandelen, moet je vaststellen hoe je elk onderwerp gaat behandelen.
Sommige onderwerpen zijn visueler dan andere, ongeacht hoe goed je een bericht kunt schrijven, dus zorg ervoor dat je dat daar een mooie mix in maakt!
Soorten content
Blog berichten
Blogs, gepubliceerd op je website, kunnen helpen om meer bezoekers naar je website te trekken.
Terwijl je blogs worden geïndexeerd door de zoekmachines, probeert het algoritme te begrijpen waar je website over gaat door trefwoorden en synoniemen van die trefwoorden te vinden.
Lees meer
De zoekmachines willen graag de expertise, autoriteit en vertrouwen voor je bedrijf begrijpen. Om je website aan te kunnen bieden aan diegenen die precies op zoek zijn naar de informatie op jouw site. Door middel van uw blog zullen Google en Bing begrijpen dat jouw bedrijf een expert in je vakgebied is, en zullen ze je blog vóór de concurrenten gaan presenteren.
Google is immers een “vind” machine, en geen zoekmachine 😉
eBooks
eBooks zijn precies zoals ze klinken: elektronische boeken. Ze zijn normaal gesproken veel langer en bevatten veel meer details dan blogposts, wat betekent dat ze over het algemeen veel minder regelmatig worden gepubliceerd. eBooks zijn vaak gebaseerd op onderzoek dat schrijvers van inhoud hebben gedaan voor hun blogposts, en werkten in een ander formaat dat veel meer waarde biedt in één downloadbaar eBook.
Met name als je diensten verkoopt die veel inhoudelijke kennis vragen, is het een goed idee om je kennis als eBook aan te bieden. Je kan er zelfs aan denken om dat alleen tegen betaling te doen!
Infographics
Infographics zijn een ongelooflijk veelzijdige manier om gegevens te ordenen en te beheren op een manier die visueel aantrekkelijker kan zijn dan alleen woorden. Als je een bericht maakt, waarvan je wilt dat mensen dat gaan delen op sociale media, kunnen infographics een uitstekende manier zijn om dat te bereiken.
Hoewel je misschien denkt dat je een grafisch ontwerper moet zijn om infographics te maken die worden gedeeld, dat hoeft niet zo te zijn! Ik gebruik regelmatig bijvoorbeeld Canva.com vanwege het enorme aantal sjablonen dat gratis beschikbaar is, maar er zijn ook tal van andere alternatieven, dus zoek degene die voor jou werkt.
Video's
Video materiaal wordt veel gebruikt om je boodschap bij je klant onder de aandacht te krijgen.
Tegenwoordig kan je redelijk eenvoudig een korte video opnemen met je smartphone en deze uploaden.
Uitlegvideo’s hebben ook bewezen een krachtig hulpmiddel te zijn in contentmarketing.
Video wordt aanzienlijk vaker gedeeld op sociale media en het kan de tijd dat bezoekers op een webpagina blijven aanzienlijk verlengen, wat leidt tot hogere conversieratio’s.
Podcasts
Door een podcast te maken, kan je het bereik van je merk vergroten, zelfs als het onwaarschijnlijk is dat je klanten je geschreven inhoud zullen lezen. De luistercijfers van podcasts exploderen wereldwijd jaar na jaar, en er lijkt geen enkel teken te zijn dat het langzamer gaat.
Net als video is podcasting een medium dat eenvoudig is in te stellen en uit te voeren. De kwaliteit van je podcast is echter wel aan veel factoren onderhevig. Je hebt de voorbereidingstijd om rekening mee te houden, evenals de tijd om op te nemen, de opnameapparatuur zelf, de montagetijd en de tijd die je nodig hebt om je podcast te optimaliseren. Je kunt ervoor kiezen om discussies met teamleden te hosten, of klanten te interviewen of iets heel anders. Wat je ook kiest, er is een wereld aan mogelijkheden in podcasting voor bedrijven.
Beeldmateriaal
Afbeeldingen kunnen je verhaal heel goed ondersteunen. Ik adviseer om geen “stockfoto” materiaal te gebruiken. Gebruik eigen, authentieke beelden. Die zijn veel meer onderscheidend, en helpen je om je merk neer te zetten. Pas op met het kopieren van afbeeldingen van het internet. Vaak zit er een beeldrecht op,waarmee je het risico loopt op boetes.
Bovendien, je wilt je merk toch niet bouwen met gestolen beeldmateriaal?
Sociale media
Natuurlijk komt sociale media aan bod, wanneer we het hebben over waar en hoe je inhoud gaat publiceren. Maar je hebt ideeën nodig voor posts op sociale media. Het mooie van sociale media is echter dat je delen van je bestaande inhoud kunt hergebruiken om berichten te maken – dus je kunt een citaat, een screenshot of een audiogedeelte van je inhoud gebruiken.
Vergeet niet, dat sociale media uitermate geschikt zijn om de conversatie met je klanten aan te gaan.